Stop loss

Waarom is een stop loss cruciaal?

Een thema dat vaak benoemd zal worden, stop loss. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, het belangrijkste bij het traden is risicomanagement. Een belangrijk onderdeel hiervan is een stop loss. Geloof me, iedere trader die begon met traden heeft het ervaren, de markt gaat de andere kant op en je hebt geen stop loss. Je hebt verlies en gaat twijfelen of je eruit moet stappen. Je denkt (en wil denken) het komt wel weer goed. Vervolgens gaat de prijs nog verder naar beneden en je geld wordt steeds minder waard. Om dit te voorkomen gebruik je altijd een stoploss. Hieronder mijn do’s en don’t voor het gebruik van stop loss.

Gebruik bij iedere trade een stop loss

De naam zegt het al, stop mijn verlies. Hoe vervelend dit ook klinkt, verliezen is niet erg. Zolang je meer wint dan verliest is dat geen probleem. Daarom is het belangrijk dat je je verliezen beperkt. De meeste traders (zeker beginnende traders) zijn emotioneel waardoor ze kleine verliezen op hun positie al snel accepteren om te gokken dat de prijs omhoog gaat. De meest belangrijke skill die je als trader moet hebben is het vermogen om een verlies te pakken en door te gaan naar de volgende trade. Het niet nemen van verliezen is de voornaamste reden dat traders geld verliezen. Zet daarom altijd een stop loss en verplaatst deze niet als de trade de foute kant op gaat en je stop loss nadert.

Verplaats stop loss naar winst

Ik verplaats mijn stop loss BIJNA ALTIJD naar winst als een trade naar mijn verwachting gaat. Dit om zeker te zijn dat ik wat winsten vast zet en mijn kapitaal bescherm tegen verlies. Dit is zeker bij crypto belangrijk om te doen. Een beweging van de Bitcoin prijs of een nieuwsbericht kan over de hele markt impact hebben. Gezien de voliteit resulteert dit in flinke prijsschommelingen van tijd tot tijd. Als deze in je nadeel werken, kan je account snel weinig tot niks meer waard worden. Binance is een exchange die OCO (one cancels other) orders hanteert. Hier kan je zodra je een positie inneemt een stop loss prijs instellen en een take profit. Als één van de twee afgaat wordt de andere order gecanceled.

Laat verliezers even links liggen

Als een trader kan ik zeggen, blijf niet geld pompen in een verliezende trade of een lagere stop loss.
Traders hebben een plan voordat je de trade begint, dit betekent dat je prijslevels in de gaten houdt. Aan de hand hiervan zet je een target waarop je winst wilt pakken en een stop loss wanneer de prijs dermate daalt waardoor je tradeplan geinvalideerd wordt. Als je stop loss dan geraakt wordt, dan is je trade geinvalideerd. Pak je verlies, laat deze trade even met rust en wacht op een nieuwe setup. Er zijn genoeg andere trades. Ga niet traden uit emotie omdat je verloren hebt. Laat een verliezer altijd even verder zijn prijsontwikkelen en zoek een hele nieuwe setup.

Stop loss en invalidatie punten bepalen je positie grote

Wanneer ik trade, trade ik met ongeveer 20% van mijn portfolio. Van die 20% hanteer ik risicomanagement van ongeveer 1-2% per trade. Dit betekend niet dat ik een stop loss van 1-2% gebruik, maar van die 20% riskeer ik slechts 1-2%. Ik zal een voorbeeld geven om dit uit te leggen.

Laten we voor het gemak uitgaan van een portfolio van 100k. Dit tekend dat ik 80% investeer en met 20% trade. Dat betekent dat ik per trade 1-2% van 20k riskeer. Dit is 200-400 euro per trade. Als ik een trade zie waar ik een 5% stop loss hanteer dan betekent dat dat 5% 200-400 euro mag zijn. Aangezien 5% 20x in 100% zit (100/5=20), kan ik dus 20 keer mijn stop loss inzetten (4000-8000). Ik trade in dit geval dus met 4000 tot 8000 euro en stel de stop loss in op 5%. Mocht mijn trade fout gaan, dan ben ik maximaal 200-400 euro kwijt van mijn portfolio. Dit is het belangrijkste onderdeel van risicomanagement, als je dit niet hanteert gaat het een keer fout. Er zijn talloze verhalen van mensen die veel geld hebben verdiend met traden zonder dit te doen. Maar ook zij hebben geen glazenbol er zijn dan ook altijd trades die fout gaan! Als je heel je trading stack trade zonder goede risicomanagement ga je hard naar beneden! En LET OP: als je van 100 euro naar 200 euro wilt is dat 100% winst. Maak je echter 50% verlies en ga je van 100 naar 50. Dan is de weg naar 200 in plaats van 100%, 300%! Afbouwen van je portfolio gaat sneller dan het terug op bouwen!
Als je dit trucje onder de knie krijgt en je hieraan houdt dan is je kans om te verliezen met traden minimaal.

Whales willen jouw stop loss

Hier heeft iedere trader mee te maken en voor veel zijn dit dan ook bekende scenario’s:

Je hebt trade gezien, je hebt een stop loss en take profit ingesteld en wacht hoe het uitpakt. Je stop loss zit net onder support, een demand zone of bijvoorbeeld een fibonacci level. Je bent ingestapt en ziet dat prijs zakken, je stop loss gaat af en direct daarna gaat de prijs richting je target. Je gedachte was goed, je target is gehit maar toch is het geen winnende trade.
Hoe kan dit?
Whales is de benaming voor traders met een grote zak geld. Zij hebben zoveel geld dat zij de prijs tijdelijk kunnen drukken of opstuwen door buy of sell orders te plaatsen. Whales zien dezelfde patronen als jou, zij willen echter heel graag instappen met behoorlijk wat geld, uiteraard tegen een goede prijs. Stop loss posities zijn sell orders, sell orders die laag staan. Zij hebben deze sell orders nodig om hun grote buy orders te vullen. Ze jagen zo gezegd op de stop loss van andere, ‘sweeping the lows’ zal je vaker op internet voorbij horen komen. In hetzelfde gebied dat jij je stop loss hebt staan (onder support bijvoorbeeld) willen andere een short positie openen want support breakt! Deze stop losses en shorts = whale bait. Hiermee vullen whales hun orders.

Denk als een whale

Vergroot je stop loss positie en neem kleinere posities. Het is geen hogere wiskunde, maar probeer te bepalen waar het gros hun stop loss zou zetten en ga daar iets onder zitten. Dit voorkomt in de meeste gevallen dat je whales je stop loss triggeren net voor de prijs omhoog gaat. Je wordt echter nog steeds opgejaagd door de whales, dat gebeurt nu eenmaal. Maar het helpt wel je kansen te vergroten en bespaart je een hoop geld.

Lees ook de 10 belangrijkste tips tijdens het traden.

Share this post