austin-distel-DfjJMVhwH_8-unsplash

10 belangrijke punten voor alle crypto traders

We hebben allemaal honderden verhalen gehoord over het levensveranderende geld dat wordt verdiend in crypto space. Anonieme Twitter handelaren trakteren ons op verhalen over het veranderen van 1000,- dollar naar miljoenen in een tijdsbestek van enkele maanden. Met heel veel geluk is dit mogelijk, maar deze kans is heel erg klein en niet realistisch. Uiteraard, als je in rond 2013 was ingestapt, dan zijn er genoeg kansen geweest om dit te realiseren, maar inmiddels zitten we in 2020 en gaan we bijna naar 2021. Er is ook nu nog genoeg geld te verdienen, maar geluk is niet meer in overvloed. Daarom is een goed plan, een duidelijke strategie en het belangrijkste van alles risico management een must have om succesvol te traden.

Als trader is het in geen een markt eenvoudig, 90-95% van alle traders falen. De meeste in de eerste maanden al. Vaak gaat de stack waar ze mee traden volledig failliet over verloop van tijd. In andere gevallen presteren ze veel slechter dan de gemiddelde investeerder die er weinig tot geen tijd aan besteed en simpelweg een vast bedrag per maand in een veilige belegging steekt en geduldig wacht tot de waarde toenoemt. Ondanks dat het niet zo lijkt is de crypto markt absoluut niet de makkelijkste en veiligste markt om te traden voor beginners vanwege meerdere redenen. 

#1 Fundamentals

Er zijn vaak geen valide fundamentals. Dit wil zeggen dat je in de cryptocurrency markt vaak ideeen koopt maar geen cijfers hebt. Op de aandelenmarkt dienen bedrijven aan voorwaarde te voldoen en er zijn allerhande inzichten. Zo zijn er rapporten met winsten en verliezen, verkoop rapporten, doelstellingen en nog tal van andere barometers. Een belangrijk onderdeel hier is dat bedrijven dus transparent zijn, waardoor je vaak weet wat je koopt.

Voor Crypto is dit vaak niet aanwezig, vaak worden de ideeen nog ontwikkeld, en hoe goed ook, het moet wel aanslaan, verkocht worden en winst gaan maken. Omdat dit nog niet zeker is wordt er veelal op basis van Technische Analyse en emoties gekocht en verkocht. Dit is vaak moeilijk voor beginnende traders.

2# Crypto markten sluiten nooit

De cryptocurrency markt is 24/7 open, dit geeft traders vaak het gevoel dat ze altijd op de hoogte moeten zijn en altijd moeten traden. Dit creeert enorme FOMO (Fear of Missing Out) voor emotioneel gevoelige traders. Niemand kan een markt volledig in de gaten houden die altijd geopend is. Nieuwe traders vinden het daarom moeilijk om afstand te nemen waardoor ze over traden en zowel hun persoonlijke leven als hun trading kapitaal verbrassen.

3# Mijn trades winnen, waarom gaat mijn balans omlaag?

Bij Crypto trade je vaak niet alleen EURO en USD combinaties, maar ook BTC, ETH of andere combinaties. Dit is een ingewikkeld onderdeel. Altcoins zoals ze de andere coins en tokens noemen, zijn vaak niet heel veilig om te traden. Goede posities vinden vergt tijd en enorm veel geduld, twee dingen die beginnende traders vaak missen. 

Veel traders kijken naar de EURO/USD waarde van hun portfolio’s, terwijl ze tegelijkertijd hun kapitaal in Bitcoin laten staan.  

4# Snel geld verdienen met hefbomen (leverage)

Het gebruik van hefbomen is veel te overschat door beginners. Het gebruik van hefbomen wordt door alle professionals afgeraden in het begin. Als je van jezelf weet dat je een systeem hebt en dat het werkt omdat je dit uit ervaring kan zeggen, dan is het mogelijk insteressant om leverage te gebruiken. 

In crypto zijn er bijna geen barrieres voor traders om leverage te gebruiken. Dit in tegenstelling tot de aandelen markt. Hier wordt vaak geeist dat de gebruiker vragen beantwoord en de instructies leest om zeker te weten dat de gebruiker weet wat die doet.

In crypto kan iedere beginner zonder veel moeite met leverages tot wel 100x traden. Vaak op exchanges die twijfelachtig zijn als het gaat om betrouwbaarheid. Deze exchanges zijn gebouwd om geld te verdienen, veelal door geld van onervaren traders. Beginners verliezen meestal op deze gevaarlijke markt omdat de dromen van flinke winsten vaak de overhand hebben op de risico volle trades.

5# Eenvoudig rijk worden

Geen profesionele trader denkt dat je eenvoudig en snel rijk wordt. Er zijn enkele succes verhalen en hele boel andere zijn nep. Twitter heeft het continue over Lambos terwijl dit niet zomaar bereikt wordt. 

De personen die wel snel rijk zijn geworden hebben veelal geluk gehad, dit heeft in de meeste gevallen niks met skills te maken. De meeste crypto traders die rijk zijn geworden zijn dat op papier geweest, maar zijn niet in staat geweest op de piek te verkopen en zagen hun capitaal net zo snel weer krimpen als het groeide. Met de juiste skills voorkom je dit en zal je weten dat je je kapitaal altijd moet beschermen.

6# Gebruik stop loss en take profit

Op de meeste aandelen brokers hebben traders de mogelijkheid om een stop loss en take profit in te stellen. Dit is in onze ogen cruciaal om je trades te managen. 

Veel crypto exchanges hebben deze mogelijkheid echter niet, of dit is niet duidelijk voor alle gebruikers. Zonder deze opties is het op lange termijn winstgevend traden bijna onmogelijk, zeker in crypto waar de markt 24/7 open is. 

Er zijn genoeg verhalen van profesionele traders die een flinke prijs stijging of daling hebben gemist omdat ze sliepen. Zonder een take profit kan je op deze manier gemakkelijk geliquideerd worden of de boot missen.

7# Crypto Twitter, social media en emoties

Er zijn zeker professionele traders actief op sociale media, echter zijn er veel onervaren traders actief. Vertrouw niet blind op kaarten die iedereen kan delen op internet. Het beeld wat hierdoor ontstaat kan veradelijk zijn, inspelen op je emoties en niet altijd correct zijn. Emoties maken dat jij tijdens je trade denkt, de prijs kan nog hoger, laat ik mijn target omhoog schuiven. Of andersom, je denkt dat je toch goed zit en laat je stoploss buiten beschouwing, de prijs gaat toch wel omhoog. 

Dit is fout, emoties mogen nooit je plan beinvloeden. Daarom willen wij jou leren hoe je zelf analyses maakt, risico management doet en een eigen stijl ontwikkeld die bij jou past.

8# Crypto is geen veilige investering

Crypto bevat veel onzekerheden, een veilige investering kunnen we het in deze fase simpelweg niet noemen, zeker als we de Altcoins ook meerekenen. De risico’s zijn vele malen groter dan op de aandelenmarkt. Crypto moet dan ook als zodanig behandeld worden.

9# investeren vs traden

Een veelgemaakte fout van traders is bij blijven kopen wanneer de prijs daalt. Het is namelijk iets goeds en het is goedkoper dan eerst. Dit is correct bij investeringen, niet bij traden. 

Een trader hanteert 2 levels, een validatie en invalidatie level behorende bij een trade. Met andere woorden een entry en een stoploss. Gaat je stoploss af, betekend dit een invalidatie. Never chase a failed trade, dus stap niet zomaar op dezelfde trade in wanneer je stoploss afgaat. Dat betekend invalidatie, en dus heb je een nieuw plan en nieuwe setup nodig.

10# Risico management is stap 1 van traden

Risico management is niet het leukste, laat dit nou net de meest belangrijke skill zijn om succesvol en consistent te traden. Begrijpen hoeveel je riskeert per trade en hoe je correct je portfolio balanceert zijn belangrijker dan je entry, target en stoploss. De meeste traders zijn failliet voordat ze risk management begrijpen. Trade volgens een plan, bescherm je kapitaal en manage je risico per trade.

Share this post