Uniswap hoe werkt het?

Hoe gebruik je Uniswap en andere DEX

Ik leg in dit artikel uit hoe Uniswap gebruikt kan worden en waar je zeker op moet letten als je het gebruikt.

Uniswap

Uniswap is een decentrale exchange. Dit wilt zeggen dat het volledig geautomatiseerd draait op de blockchain. Dit wordt ook wel een DEX genoemd. Het verschil is dus dat er geen grote partij alle handel coördineert op de exchange. Hierdoor is het ook niet noodzakelijk om op Uniswap een account aan te maken en te verifiëren. Uniswap draait op Ethereum en kan zo gebruikt worden voor het uitwisselen van in ERC20-tokens. Om het vraag en aanbod probleem op te lossen bij lage liquiditeit, berekent Uniswap automatisch de waarde afhankelijk van hoeveel vraag er is naar een token en hoeveel tokens er in de pool zitten.

Er valt nog veel meer over Uniswap te vertellen, maar we willen ons hier vooral richten op hoe je deze DEX gebruikt.

Hoe koop je op Uniswap?

Uniswap is decentraal, dit kan handig zijn. Je hoeft namelijk geen account te registeren, maar er zijn ook gevaren. Iedereen kan hier in principe zijn of haar ERC20-token aanbieden. Dit lokt natuurlijk ook mensen die jouw geld willen stelen. Er is dus totaal geen vorm van regulatie op deze platformen. Om deze reden proberen wij uit te leggen waar je zoal op kan letten. Uiteraard is het je eigen keuze om hier wel of niet iets te kopen.

Hieronder is de Uniswap app te zien:

Als je wilt handelen op Uniswap of een andere DEX heb je een wallet nodig die hiermee kan communiceren. Een van de meest gebruikte opties hiervoor is Metamask. Dit is een browser plugin waar je Ethereum en andere ERC20 token wallets kan beheren. Je kan hiermee nieuwe wallets aanmaken, bestaande wallets importeren en tevens kan je je Ledger (hardware wallet) hieraan koppelen. Waneer je Metamask hebt geinstalleerd zal Uniswap vanzelf vragen om deze te koppelen zodra je op het platform komt. Eventueel kan je dit ook handmatig doen. Als je verbonden bent ziet dit er als volgt uit:

Als je connected bent kan je gaan swappen. Uniswap ziet nu automatisch je balans van je wallets, die je in Metamask hebt staan. Je kan op Uniswap ERC20 tokens swappen, dus ook stablecoins zoals onder andere USDC en USDT worden ondersteund. Wanneer je een token wilt toevoegen aan je portfolio zijn er een aantal zaken belangrijk. Als voorbeeld nemen wij Terra Virtua Kolect (TVK). Een token die sinds kort op Binance gelist is. Deze token kan je ook op Uniswap vinden. In dit voorbeeld ga ik laten zien hoe je deze tokens ruilt (swapped) voor Ethereum (ETH). Ethereum staat in dit geval al ingevult. We willen deze ruilen voor TVK. We klikken dus op de tweede token bij `To’ en zien de volgende pop-up:

Hier hebben we de mogelijkheid om zelf de token in te typen (TVK). Soms wordt deze echter niet gevonden OF zie je meerdere tokens met de afkorting TVK. Hier moet je extra alert zijn. Soms maken mensen namelijk tokens aan die erop lijken in naamgeving, je koopt dan de verkeerde token als je niet oplet. Daarom is het belangrijk om de token die je wilt kopen te zoeken op basis van het contract adres. Dit is het adres van het ERC20 contract waarop de token is geregistreerd op de Ethereum blockchain. Dit adres is uniek en in de meeste gevallen terug te vinden op de website van het project dat je wilt kopen. Ook middels Etherscan is het contractadres te achterhalen en te verifiëren:

Als je hebt achterhaald wat het contractadres is, dan kopieer je dit en plak je dit in de zoekbalk:

Vervolgens selecteer je de token, in dit geval TVK en zie je het volgende venster:

Klik op import en de token is toegevoegd aan de lijst. Ja kan nu selecteren hoeveel tokens je wilt swappen. In dit geval hoeveel Ethereum we willen ruilen voor TVK. Je ziet vervolgens hoeveel tokens je krijgt (137.902) voor het aantal Ethereum (0.04) dat je hanteert. Ook zie je de prijs (0.000290059 ETH per TVK) en je kan vervolgens op Swap klikken:

Metamask zal vervolgens vragen om de transactie te bevestigen:

Zoals te zien zijn de fees (GAS FEE) vrij hoog. Dit is een probleem waar Ethereum, Uniswap en andere Ethereum gebaseerde DEX tegenaan lopen. Wanneer je de transactie bevestigd zullen de tokens (ETH voor TVK in dit voorbeeld) gewisselt worden. In je Metamask zie je de transacties terug. Dit is vaak niet instant en kan soms even duren.

Als je de token daarna niet in je metamask wallets terug ziet, kan het zijn dat de token niet automatisch door Metamask herkent wordt en dat je deze handmatig moet toevoegen. Dit kan wederom met het contractadres.

Hopelijk is deze uitleg genoeg om veilig een aankoop te kunnen doen op Uniswap. Er zijn nog veel andere DEX. Over het algemeen werken ze op een vergelijkbare wijze. Als je Uniswap begrijpt zal je ook de andere DEX kunnen gebruiken.

TIP 1: Verder zijn niet alle charts zichtbaar in Tradingview. Dit is vaak het geval wanneer tokens enkel op Uniswap staan en er dus geen prijs history bekend is bij exchanges. In dit geval gebruik ik Chartex.pro, dit is een gratis website waar je charts kunt maken van dit soort coins. Alle tradingview tools zijn hier ook aanwezig.

TIP 2: Wanneer een project net op de markt komt zijn er al veel mensen die vooraf geïnvesteerd hebben tijdens bijvoorbeeld en IDO. Deze mensen hebben vaak al goedkoper gekocht dan de marktprijs. Zodra een project net beschikbaar wordt op Uniswap zie je vaak een korte harde stijging, gevolgd door een hele harde drop. Alle vroege investereerders en bots pakken hier winsten. Als je wilt instappen, wacht dan op deze drop en koop niet de top direct na de lancering.

Let op: De kans op scammers en oplichters zijn een stuk groter op deze exchanges zoals Uniswap! Tokens hier hebben vaak nog weinig volume. Let dus altijd op dat je goed onderzoek doet wat je koopt! De kans op het verliezen van geld is hier een stuk groter als je niet oplet!

Welllicht schrijven ik in de toekomst nog een blog waar je naar kan kijken als je nieuwe projecten gaat zoeken. Voor nu hieronder een aantal handvaten waar je op kan letten als je een project zoekt:

  • Geloof en begrijp je de use case?
  • Is er een whitepaper?
  • Wat is de totale marketcap? (hoeveel geld zit er al in het project?)
  • Is het team bekend en zo ja, is dit team echt?
  • Is het een geregistreerd bedrijf?
  • Is de roadmap bekend en realistisch?
  • Is het project en team transparant?
  • Zijn de partnerships te verifiëren?

Het blijft altijd een gok en risico’s zijn er altijd. Maar hopelijk helpt het in ieder geval de over duidelijke oplichters / slechte projecten eruit te filteren.

Share this post